Social Image Fallback

Hiswa Blauwe vlag Golden Anchors

Historie

Van goedmakertje tot topspeler
Aan het grootste zoutwatermeer van Europa ligt Jachthaven Bruinisse. Een luxe,  fullservice haven èn recreatiepark met een beschermd zandstrand. Sinds de grote ‘vernieuwbouw’ in 2012 hoort Jachthaven Bruinisse tot de crème de la crème van varend Nederland. En dat terwijl de haven in eerste instantie een 'goedmakertje' was.

Het einde van de visserij…
We spreken eind jaren '60. Bruinisse moet het hebben van de visserij. Mosselen en oesters zijn dé reden van bestaan. Maar de Zeeuwen zien zich geconfronteerd met een groot probleem: de afdamming van de Oosterschelde. Als de stroming wegvalt, zal de visserij stil komen te liggen. Bruinisse huivert. Wat nu?

Van zondagsrust naar levendig toerisme
Het ministerie van Economische Zaken geeft het dorp ter compensatie een jachthaven, een nieuwe inkomstenbron. Projectontwikkelaar Wilma begint aan de bouw en realiseert in één adem bungalowpark Aquadelta en golfbaan Grevelingenhout. De gelovige bevolking heeft het moeilijk. Hun zondagsrust wordt bruut verstoord. Maar het went en de recreatie brengt natuurlijk ook reuring, inkomsten en vrolijkheid met zich mee. En zo verandert Bruinisse van vissersdorp in een aantrekkelijke bestemming voor toeristen en bezoekers.

Mogelijkheden op zout water

De haven wordt eerst gekocht door de familie Dreesmann (inderdaad, van Vroom & Dreesmann), daarna door Paul Hameeteman van Nova Yachting  en tenslotte door Jan Willem den Daas. Den Daas is baksteenfabrikant, maar daarnaast bezig met het opzetten van een nieuwe bedrijfstak: Den Daas Recreatie. De haven in Bruinisse is intussen alweer verouderd, maar Den Daas denkt in mogelijkheden en wordt in 1998 de nieuwe eigenaar.

Lange adem

Den Daas en Hameeteman willen de haven verplaatsen en vernieuwen. Iedereen is enthousiast, maar de vergunningen vormen een hele uitdaging. De haven ligt precies op het grenspunt tussen de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Het duurt dertien jaar voordat de schop de grond in kan...

Respect voor de natuur
Maar dan, in 2008, is het enthousiasme ook niet meer te temperen. De werkzaamheden worden op volle toeren gestart. Duurzaamheid vormt een speerpunt in de nieuwe plannen: warmte- en koudeopslag in de grond, hergebruik van douchewater, zonnepanelen voor duurzame energie en 100% recyclebare steigers. Waar het milieu gespaard kan worden, wordt niet op geld bespaard. Bruinvis Henkie zwemt ondertussen zijn rondjes in de haven en de zeldzame geoorde fuut behoort tot de vaste gasten.

Service op alle niveaus
Op het centrale plein in de haven is vanaf nu alles te krijgen voor op, aan, in en onder de boot. Kinderen kunnen er in het zoetwaterzwembad spelen, er is een restaurant en een supermarkt. Het baksteen dat rijkelijk in de architectuur is gebruikt, is een souvenir van het verleden, de handtekening van wijlen Jan Willem Den Daas.

Beleef, geniet, ervaar
Jachthaven Bruinisse is één van de drie duurzame, fullservice Thuishavens die worden beheerd door Den Daas Recreatie, het moederbedrijf in Elst (Gld). Daar waar de Thuishavens draaien om water, is hun fundament er echter één van baksteen. De huidige eigenaren van Den Daas Recreatie groeiden letterlijk op naast de baksteenfabriek, met de geur van warm zand in hun neus. De passie en liefde voor baksteen, ondernemen en de natuur vindt u overal in terug. Onder andere in ’t Klinkertjesteengoed blondbier. Een uniek biertje, dat speciaal voor de Thuishavens is gebrouwen en verkrijgbaar is in elke horecalocatie van Thuishavens.

Delen